соколи

  1. Кречет
  2. Місце проживання
  3. харчування
  4. гніздування
  5. поширення
  6. зимівля
  7. господарське значення
  8. Сапсан (Falco peregrinus) eng. Peregrine falcon
  9. поширення
  10. балобан
  11. Середземноморський сокіл (Falco biarmicus)
  12. чеглок

Соколи (Faico), рід птахів сімейства соколиних загону хижих. Довжина тіла 21-50 см. На надклювье - гострий зубець. Оперення жорстке і щільне. Крила довгі і гострі. 36 видів. Поширені широко, відсутні лише в Антарктиці. Деякі Соколи перелетни, багато поза часом гніздування роблять кочівлі. Гнізд не будують; яйця відкладають на уступи скель, на землю, в старі гнізда ін. птиць або в будівлях (дзвіниці, вежі і т.п.). У кладці 3-4 плямистих яйця. Насиджує головним чином самка близько місяця.

Харчуються дрібними ссавцями, птахами, плазунами, комахами. Птахів і комах багато Соколов ловлять на льоту. Великих використовують як ловчих птахів. У Європі відомі 12 видів: кречет, сапсан (або справжній сокіл), балобан, Лаггар, середземноморський сокіл. і дрібні соколи, часто виділяються в особливі пологи або підроду: чеглок, дербник, боривітри і кобчики.

Кречет

Зовнішній вигляд

Найбільший сокіл, помітно більше ворони.

Забарвлення спинний боку від буро-сірою до димчастої, в темних пестринах. Черево білувате. "Вуса" майже не помітні. Велика частина цівки оперена. Зустрічаються також чисто-білі або білі в дрібних чорних цяточках птиці, особливо часто в азіатській частині ареалу. Крик кречета ( "Кья-Кья-Кья ...") грубо і нижче, ніж у інших соколів.

Місце проживання

Мешкає по берегах морів і річок Крайньої Півночі.

харчування

Харчується птахами, в основному, - білими куріпками, яких б'є на льоту, пікіруючи з великою швидкістю. Також ловить птахів і гризунів на землі. У роки з низькою чисельністю білої куріпки, яка є його основним кормом в період розмноження, іноді не гніздиться.

гніздування

Гніздиться на скелях, обривах або на деревах в лісотундрі і північній тайзі. Гніздо влаштовано з сучків, прикритих підстилкою з моху або сухої трави. Кладка з 3-5 строкатих яєць.

поширення

На кочевках зустрічається майже по всій Росії, чаші на півночі і сході.

зимівля

З місць гніздування кречети откочевивают південніше, але рідко опускаються нижче тайговій зони. Кочують кречети пересуваються слідом за відлітають водними птахами і в цей час з'являються на Північній Двіні, Печорі, Камі, Іртиші, Обі, Єнісеї і Олені.

господарське значення

У роки процвітання соколиного полювання, кречети цінувалися вище всіх інших ловчих птахів. Це залежало від їх сили, а також від рідкості цих хижаків і їх краси. Зараз кречет дуже рідкісний і занесений до Червоної книги Росії.

Сапсан (Falco peregrinus) eng. Peregrine falcon

Сапсан - великий сокіл. Вага самки 1,0-1,3 кг, самця - близько 0,7 кг. Забарвлення контрастна - верх темний, низ світлий з тонким поперечним малюнком. На грудях каплевидні темні плями. Добре помітні чорні "вуса" на всі боки світлого горла. Лапи жовті. Молоді птахи блідіше, з поздовжнім малюнком на грудях. Голос - різкий уривчастий "пьяк-пьяк-пьяк".

поширення

Населяє сапсан майже весь край, але в основному живе в тундрі, лісотундрі і в південній частині краю. В арктичних пустелях якщо і є, то дуже рідкісний. На Північній Землі не зустрінутий. Знайдений на місце гніздування в південній частині підзони арктичних тундр: на північ до Діксона (73 ° 30 'пн), на північно-західному Таймирі і на р. Нижня Таймиру, зрідка гніздиться на скелях гір Бирранга, а в тундрі і північній лісотундрі Таймиру досить звичайний.

В районі Норильських озер і єнісейської типовою лісотундри сапсан зустрічається рідше, а по всій тайговій зоні - спорадично. Тут він тримається у великих озер Евенкії, по долинах Нижньої і Підкам'яній Тунгусок і нижньої Ангари. Місце гніздування виявлено в крайній північній тайзі лівобережжя Єнісею у оз. Гремяка. У єнісейської середній тайзі відзначалися на озерах і в верхів'ях р. Нижньої Лебедянка (Центрально-сибірський заповідник) і біля гирла р. Столбовий. У південних районах краю досить звичайний вид. Поширений по долинах річок в гірничо-тайговий пояс. У високогір'ях Саян НЕ гніздиться. На місце гніздування знайдений в долині р.Казир: в околицях с. Жаровський, у Гуляєвський порога, на горі Ойха близько Курагино, тут же були відзначені поодинокі птиці на острові Шульгін і в сел. Курагино, три особини на стрілці річок Шушь і Туба.

Два гнізда сапсанів виявлені на скельних прирічкових обнажениях р. Кан в 12-13 км нижче с. Кан-Оклер, які були розміщені в 1,5-2 км одна від одної. Тут же на р. Кан місце гніздування сапсана знайдено поблизу дер. Бірки та в районі порога Комаровський. У долині р.Кізір сокіл гніздиться - в районі с. Андріївка, близько Покровки, в околицях Усть-Каспій і між Журавльова та кордової. По р. Агуле сапсани зустрінуті - в гирлі р. Корок (права притока агуле), в гирлі р. Улька і в 15-17 км вище ірбейскімі. Гніздиться сапсан знайдений на р. Мана в урочищі Перекоп. В межах заповідника "Стовпи" і на суміжних територіях сапсан також звичайний, а місце численні. Тут виявлені всі гніздові ділянки цього сокола по долинах річок: Єнісей, Мана, Базаиха, Бол. Слизневе і ін.

Найбільш звичайний сапсан по долинах річок Мана і Базаиха. Гніздиться по річках: Караульна, Собакіна в околицях м Красноярська. Регулярно спостерігалися сапсани, що полюють на голубів на території міста в районі мелькомбінат. Одиночний сапсан зустрінутий у оз. Біле (околиці дер. Іванівка, Ужурський район), а у с. Малий Імишь відзначена пара птахів, в гирлі Великий річки на р. Оя (Єрмаковський район), два сокола спостерігалися в Усинской улоговині. Одиночних птахів відзначали в Західному Саяне, Кузнецькому Алатау і рідко в Абакан-Минусинской улоговині.

Як рідкісний вид відзначений і для правобережжя Мінусінкой улоговини. Зрідка гніздиться в межах Саяно-Шушенского заповідника в субальпійському поясі Західного Саяна, а також в нижній частині гір, в скелях, в гірських степах і кам'яних розсипах і по терасах Єнісею - в соснових борах і на степових ділянках. Відзначено двічі по річці Шіндо і на Балахтісон, а також по річках Сісім і Бірюса, на Красноярському водосховище і нижче гирла р. Кан на Єнісеї.

Житла і спосіб життя. Основні місцеперебування сапсана - відкриті простори по долинах річок з скельними береговими терасами і окремими деревами. Гніздові території приурочені зазвичай до ділянок з високою чисельністю різних птахів, оскільки сапсан - типовий орнітофаг. Кладка (варіанти фарбування яєць), як і у інших соколів, відкладається в чужі гнізда, частіше взагалі без гніздового споруди. Гніздові території використовуються багато років. У тундрі масовий приліт в кінці травня, під Красноярськом в кінці квітня.

Пари постійні, прихильність до гніздовий території дуже велика. При відсутності скель сапсан займає гнізда, влаштовані іншими хижими птахами на деревах. Кладка на Таймирі в середині червня, під Красноярськом і в південних районах краю в першій половині травня. На Таймирі вилуплення пташенят в третій декаді липня, а в третин декаді серпня молоді піднімаються на крило, в середині вересня відлітають. Під Красноярському пуховики з середини червня, льотні пташенята в кінці липня-початку серпня, молодих птахів зустрічали далеко від гнізд в середині серпня, остання зустріч сапсана - 11 жовтня. Основа харчування - середні і дрібні птахи, яких сапсан ловить, як правило, на льоту.

балобан

Він трохи більше ворони, з характерним для сокола зовнішнім виглядом. Балобана легко відрізнити від сокола-сапсана: світліший, зверху коричнево-бурий, а вуса бурі, не надто контрастні. Гніздиться найчастіше у великих масивах старих лісів, але тільки в тому випадку, коли поблизу є степ або поле. На таких відкритих просторах птиці добувають свою основну їжу - ховрахів. Гнізда знаходяться завжди на ділянках високоствольного лісу, недалеко від узлісся.

У степовій зоні гнізда розташовані в старих лісосмугах. Власні гнізда балобан будує рідко. Найчастіше використовує старі гнізда інших птахів: орлів, чапель, ворон, шулік, але іноді виганяє господарів, незважаючи на те, що вони нерідко більше нього. Гнізда розташовуються не нижче 12-15 метрів біля вершини дерева. У місця гніздування прилітають в березні. Створюють постійні пари, які щорічно займають ті ж самі гнізда або розташовані поблизу від торішніх.

Відкладання яєць випадає на кінець березня, проте повні кладки (3 5 яєць) знаходять в середині квітня. Якщо кладка гине, може бути викладена інша, але через 21-23 дня. Яйця розміром з курячі зі змінною забарвленням: від білуватих до рудих або червонуватих, з різною кількістю темно-бурих або червоно-бурих плям. Висиджує самка, самець змінює її тільки на короткий час. Пташенята з'являються через 28-30 днів. Вони різні за розмірами тому, що висиджування починається з першого яйця. Харчуються балобани птахами, на яких стрімко нападають, але частіше ловлять різних дрібних звірів: ховрахів, полівок, мишей. Балобанов використовують як ловчих птахів. Вони можуть відганяти птахів на аеродромах, звірофермах, зерносховищах.

Середземноморський сокіл (Falco biarmicus)

Поширений в Африці (за винятком екваторіальних лісів), в Передній Азії, включаючи Закавказзі, на південному сході Європи (Балкани, Аппеніни).
Досягає довжини 35-50 см, розмах крил 90-110 см.

Осілий птах, вважає за краще арідні і семиаридние відкриті ландшафти, навіть пустелі, в гори піднімається до 5000 м. Полює на птахів, кажанів, ящірок, гризунів, великих безхребетних, включаючи скорпіонів. Видобуток ловить в повітрі і на землі. В Африці основний сезонний корм - рояться крилаті терміти, величезні зграї червонодзьобий Ткачик. Тримаються територіальними парами, але іноді відзначається поліандрія.

Гніздяться в чужих гніздах, на скелях, в нішах обривів, навіть на будівлях. Гніздовий сезон розтягнутий. Кладка стандартна для великих соколів - 3-4 яйця, рідко 2-6, інкубація - 32 дня, вирощування - 35-47 днів. Після вильоту з гнізда дорослі допомагають молодим полювати ще в теченіе1-3-х місяців.

чеглок

Дрібний сокіл: довжина тіла 25-35 см, маса 130-330 г. Пофарбовані, як правило, яскраво і контрастно. У чеглока (F. subbuteo) голова і верх тіла темно-сірі, чітко виділяються чорні "вуса", білі "щоки" і горло, низ тіла в пестринах по вохристих або червонуватому фону. Дуже схоже пофарбовані чеглоки африканський (F. cuvieri), східний (F. severus) і австралійський (F. longipennis), а також деякі колірні фази чеглока Елеонори (F. eleonorae).

У останнього, а також у попелястого сокола, або сріблястого чеглока (F. concolor), відомі майже повністю чорні індивідуальні варіації. В оперенні самок і молодих переважають коричневі, жовтуваті і бурі тони. Сокола перехідною групи крупніше: довжина тіла 30-45 см, маса 200-600 г. Особливо виділяється бурий сокіл (F. berigora) як найпримітивніший представник роду Обидва статі пофарбовані однотонно; відомі дуже темні, бурі і руді варіації. Спірне систематичне положення у соколів червоногруді (F. deiroleucos) і короткохвостого (F. fasciinucha). зовні вони дуже схожі на великого чеглока, але багато фахівців вважають їх відповідно американським і африканським еквівалентами сапсана (F. peregrinus).

Забарвлення інших перехідних видів широко варіює. Надзвичайно строкаті вечірній, або красногорлий сокіл (F. rufigularis), і апло-Мадо (F. femoralis): крім контрастних сполучень чорного, білого, рудого і червоного кольорів, тільки у них чорна черевна сторона покреслена білими поперечними смугами. Однотонна забарвлення сірого (F. hypoleucos) і чорного {F. subniger) соколів підкреслена в їхніх назвах. На великого чеглока схожий забарвленням новозеландський сокіл (F. novaesee-landiae). Ареали великі: у перелітного чеглока - майже вся Євразія, крім тундри, пустель і тропіків; апломадо і вечірнього сокола-Південна і Центральна Америка; африканського чеглока -Афріка, крім Сахари. В Австралії спільно живуть бурий сокіл і австралійський чеглок.

Своєрідні ареали чеглока Елеонори (птахи гніздяться на островах Середземномор'я і Канарських, зимують на Мадагаскарі) і попелястого сокола (гніздяться в пустелях Північної Африки, а також на островах і скелястих узбережжях Червоного моря і Перської зал., Зимують на берегах великих озер і Індійського океану в Східній Африці і на Мадагаскарі). Більшість видів монотіпічни, крім бурого сокола (3 форми) і східного чеглока (2 форми), що населяє Південно-Східну Азію. Займають найрізноманітніші місцеперебування.

Поблизу гніздівель чеглок необхідні відкриті простори для полювання. Іноді поселяються в парках. Розмножуються переважно в чужих гніздах, іноді в печерах, нішах і на скельних карнизах (чеглок Елеонори, попелястий сокіл), рідко на землі (новозеландський сокіл) або в дуплах (червоногрудий і вечірній сокола). Селяться, як правило, окремими парами, крім чеглока Елеонори, який гніздиться колоніями до 200 пар. У кладці 2-4 червоно-бурих яйця. Насиджування і перебування пташенят в гнізді триває приблизно по місяцю.

Основний видобуток - птахи і комахи, лише деякі перехідні види (сокола сірий, апломадо, новозеландський) додатково ловлять дрібних ссавців і ящірок. Вечірній сокіл крім птахів (в тому числі таких стрімких, як колібрі) і комах успішно видобуває кажанів, на яких полює вечорами (звідси назва). Високоспеціалізовані Орніт-фаги - чеглок Елеонори і попелястий сокіл; у них навіть час розмноження (кладка в липень-серпень, слетков у вересні-жовтні) точно адаптоване до термінів масового прольоту осінніх мігрантів-майже єдиною їжі їх підростаючих пташенят. Видобуток ловлять на льоту, виглядаючи її з присад або в польоті. Більшість видів звичайні, але за чисельністю поступаються багатьом боривітер. Світова популяція чеглока, ймовірно, більше 50 тис. Пар, вечірнього сокола і австралійського чеглока-близько 10 тис., Чеглока Елеонори і попелястого сокола - 4-5 тис. Пар. До рідкісних видів відносять короткохвостого і червоногруді соколів.


Разом з цим читають:
Разом з цим читають:   Хижі птахи: загальна інформація   Хижі птахи: зміст і годування Хижі птахи: загальна інформація
Хижі птахи: зміст і годування

Готовим сами
Как пользоваться палочками для суши
Хаси — так называются палочки, которыми едят в Японии — не просто национальный столовый прибор. В этой стране хаси воспринимают как важную часть культуры, поэтому к ним сложилось особо почтительное отношение.

Суши сет истра
Таинственный Восток окутан бесчисленным множеством древних преданий. Некоторые из них тесно связаны с кулинарным искусством. В Японии ритуал сотворения таких блюд, как суши и роллы, похож на священнодействие.

Йошико доставка суши
  Что же такое суши? Прежде всего суши — это образец чистоты и свежести вкуса — сегодня популярны во всем мире. Это и закуска, и основное блюдо званного обеда, и превосходное угощение для «шведского

Суши бокс печатники
Каждый любитель японской кухни знает, что лучшие суши у м Печатники подаются в Kyoto Sushi. В ресторанах сети посетителей всегда встречает приветливый, хорошо обученный персонал, который сможет рассказать

Суши сет отзывы
Народ, а вы не боитесь в России всё это есть? Думаю, видео и фотографии последствий жизнедеятельности всей той прелести, что живёт в морской рыбе (про пресную не говорю) видели все. Отзывы перенесших

Промокод империя суши
Всем известно, что в Японии довольно много долгожителей, для которых сто лет далеко не предел. Специалисты всего мира сходятся во мнении, что далеко не последнюю роль в этом играет местная кухня, основанная

Торт суши рецепт
Торт-суши идеальная замена обычным роллам и суши, особенно в те моменты, когда вы ждёте гостей и у вас нет достаточного времени на сворачивание рулетов, формирования

У дома доставка суши
Далее подыскиваем поставщиков. Среди них стоит рассматривать два направления: Поставщиков оборудования, посуды для приготовления суши и блюд японской кухни в наше время найти несложно. Стремясь открыть

Суши пицца вок
Заказать доставку еды в Одинцово такую как суши, пиццу и роллы, супы можно у нас абсолютно бесплатно, доставка осуществляется по всему Одинцовскому району, а именно в районы Мамoново, Мкр.Трехгорка ,

Контейнеры для суши и роллов
Особая упаковка для суши и роллов Если еще совершенно не так давно суши можно было испытать исключительно в специализированных направленных на определенную тематику ресторанах, то в наше время масштабы